Labels:
Bij de productie van grote series kunststofproducten is spuitgieten de standaard, maar in alle productiefases neemt de behoefte aan maatwerkoplossingen toe. Vooral voor prototyping, kleine series of testproducten is een kostbare matrijs vaak niet beschikbaar, waardoor Additive Manufacturing (AM) een aantrekkelijke optie wordt. Traditionele spuitgietprocessen kunnen bij kleine wijzigingen of klantwensen leiden tot hoge kosten en inefficiënties.
In dit onderzoeksproject wordt gekeken naar industriële extrusiegebaseerde AM-technologieën voor hoogwaardige kunststofproducten. Een bijzondere focus ligt op het freeforming van thermoplastische elastomeren, waarbij nog onvoldoende inzicht is in de lange termijn mechanische eigenschappen. Hoewel AM-methodes werken met speciaal ontwikkelde grondstoffen, die qua samenstelling vaak verschillen van conventionele spuitgietmaterialen, bieden ze veel potentieel, zoals aangetoond met de Arburg Plastic Freeforming (APF) technologie.
Negen industriële partners (onder andere Kraton Polymers, Festo, Philips en Schoeller Allibert) en het UMCG bundelen hun kennis om de mogelijkheden van deze technologieën verder te ontwikkelen. De onderzoeksvragen richten zich op het bepalen van benodigde expertise, het vaststellen van verwerkingparameters voor diverse kunststoffen, de vergelijking van de mechanische eigenschappen met spuitgietproducten, en de haalbaarheid van slimme integratie van geprinte onderdelen. Het uiteindelijke doel is om via demonstratorproducten de praktische toepasbaarheid en duurzaamheid van deze geavanceerde AM-technologieën te bewijzen.
Ben je geïnteresseerd in dit project? en wil je in contact komen met een van de partners, neem dan contact op met TechForFuture.